In de nacht van 4 op 5 mei komen lopers vanuit het hele land naar Wageningen, Stad der Bevrijding, om het Bevrijdingsvuur op te halen. Vervolgens brengen deze loopgroepen het vuur naar meer dan 80 gemeenten in Nederland! In 2023 deden er zo’n 1750 lopers mee, in 2024 stond de teller op maar liefst 2500.'
Ook uit de gemeente Dijk en Waard gaat jaarlijks een groep van 14 lopers op pad om het vuur te halen.
'Op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.'
De herdenking begint met een plechtige kranslegging door de lopers en de organisatie bij het oorlogsmonument De Stier in Noord-Scharwoude en het Verzetsmonument in Sint Pancras. Op deze wijze worden alle gevallenen geëerd en herdacht in het bijzijn van de gemeenschap, een ingetogen moment van respect en bezinning.
'In de nacht van 4 op 5 mei komen lopers vanuit het hele land naar Wageningen, Stad der Bevrijding, om het Bevrijdingsvuur op te halen. Vervolgens brengen deze loopgroepen het vuur naar meer dan 80 gemeenten in Nederland! In 2023 deden er zo’n 1750 lopers mee, in 2024 stond de teller op maar liefst 2500.'
Vanaf middernacht begint in Wageningen, op het 5 mei plein, de ceremonie waarbij het bevrijdingsvuur wordt ontstoken. De overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van onze vrijheid op 5 mei.
Ook uit de gemeente Dijk en Waard gaat jaarlijks een groep van 14 lopers op pad om het vuur te halen. Ze nemen de uitdaging aan om, in estafettevorm, de 150 kilometer terug naar Langedijk binnen 14 uur af te leggen, door weer en wind, met momenten van pijn, maar vooral met veel plezier en doorzettingsvermogen.
"Het Derde Rijk verdween niet zomaar. Dat stond als een huis. Het moest steen voor steen gesloopt worden. Veel volkeren en mensen zijn opgestaan en hebben hun steentje daaraan bijgedragen. In de meidagen van 1940 kwam aan de Grebbe een deel van de Nederlandse bijdrage tot stand. Het was natuurlijk een bescheiden bijdrage in een groot geheel. De oorlogsmachine van de Duitsers liep hier schade op. Onze soldaten op de Grebbeberg verdienen daarvoor onze dankbaarheid en ons respect. Tot in lengte van dagen."
Dit is de reden dat de groep altijd stopt op het hoogste punt bij Militair Ereveld Grebbeberg, waar zij een kaarsje aansteken als eerbetoon aan de Nederlandse soldaten die daar vochten. Daarna zetten zij hun tocht door de nacht voort richting Zeist.
De route naar Langedijk is zorgvuldig gekozen, zodat de deelnemers via fietspaden en rustige wegen kunnen reizen. Ook rijden volgauto’s mee om de lopers te begeleiden, aan te moedigen en bij calamiteiten bij te staan, zoals lekke banden of onverwachte hagelbuien. Net na Zeist volgt het donkerste deel van de route, waar de weg omgeven is door bomen en zonder straatverlichting.
Hier ontstaat vaak een gesprek over de wolven die steeds vaker in Nederland worden gesignaleerd...
Het aanbreken van de ochtend is misschien wel het mooiste gedeelte van de tocht. Terwijl het land nog in diepe rust verkeert, breekt het eerste zonlicht door en beginnen de vogels te zingen.
Na de koude nacht is het ochtendlicht een welkome verlichting, en de lopers zetten met hernieuwde energie koers richting Diemen.
De tocht wordt gelopen door twee groepen van zeven deelnemers. Binnen elke groep fietsen zes van de zeven deelnemers mee terwijl de zevende loper elke 2,5 minuut het tempo bepaalt. Na tien kilometer wisselen de groepen elkaar af, zodat de andere groep kan eten en rusten.
In Diemen komen beide groepen even samen voor een pauze bij McDonald's. De meeste lopers houden het bij een kop koffie, maar er zijn altijd een paar die zich laten verleiden tot een McKroket!
Na de pauze in Diemen betreedt de loopgroep weer de natuur, terwijl de volgauto’s via de snelweg om Amsterdam heen moeten rijden. Na ongeveer twintig kilometer komen ze weer samen en vervolgen de route richting Purmerend.
Het landschap verandert langzaam in het bekende poldergebied en met hernieuwde energie zetten de lopers koers richting Ursum. Hier wordt bij het monument aan de Gerard Veldmanbrug te Rustenburg een kaarsje aangestoken.
‘Hier sneuvelde voor het vaderland in den nacht van 10 october 1944 Gerard Veldman geboren te Noord-Scharwoude 3 januari 1918 in dapper gevecht met landverraders ter verdediging van een wapentransport. Hem en de strijd zijner makkers ter nagedachtenis’
Na ruim 140 kilometer en 13 uur komt de loopgroep aan in Langedijk. Grand Café Lio’s ontvangt hen traditiegetrouw met een kopje koffie en een moment om op te frissen.
Rond 14:00 uur komen de lopers en veteranen samen bij het Verzetsmonument in Sint Pancras. Hier ontsteken zij gezamenlijk een kaars als symbool van erkenning voor de offers die zijn gebracht, een betekenisvol moment dat door de veteranen zeer wordt gewaardeerd.
En ook later bij het Oorlogsmonument de Stier ontsteken wij een Kaars.
Hierna volgt een feestelijke stoet door de dorpen Sint Pancras, Broek op Langedijk, Zuid- en Noord-Scharwoude en Oudkarspel. Voorop rijdt de fanfare op een platte kar, gevolgd door de lopers die trots de fakkel dragen, legervoertuigen met veteranen, en de burgemeester die met de groep mee fietst.
Langs de route wappert de Nederlandse vlag aan vele huizen, luiden de kerkklokken, en staan dorpsbewoners langs de weg om de stoet te begroeten. De ouderen van Molengroet zitten elk jaar paraat om enthousiast te zwaaien, en kinderen kijken vol verwondering naar het spektakel.
Deze tocht door Langedijk is meer dan een optocht; het is een eerbetoon aan onze veteranen, de lopers, en de vrijheid die wij met elkaar vieren.
Meer over de stoet!
Het hoogtepunt van de dag vindt plaats bij Café de Knip in Oudkarspel, waar de stoet feestelijk wordt onthaald door honderden feestgangers op het Bevrijdingsfestival Langedijk.
De lopers worden flink in het zonnetje gezet voor hun indrukwekkende prestatie. Samen met de burgemeester, de veteranen en de aanwezigen ontsteken zij het bevrijdingsvuur.
Daarna barst het feest los, met vermaak voor jong en oud: draaimolens, springkussens, en lekkernijen voor de kleintjes, en vrolijke livemuziek voor iedereen. Bij Café de Knip wordt gezorgd dat niemand honger of dorst heeft, zodat iedereen kan genieten van een onvergetelijk festival.
Meer over het Bevrijdingsfestival Langedijk!